Pivo Paprsek 10.22°

V pivovarské branži se traduje, že pokud v určité nadmořské výšce pijete pivo se stejnou stupňovitostí, zvyšuje se pitelnost piva bez jakýkoliv negativních účinků o 1 až 2 piva.
Pro podporu výše uvedené teorie jsme zvolili stupňovitost piva 10,22°, která odpovídá i nadmořské výšce hotelu Paprsek.
Mezi další důležité parametry patří barva piva, která byla také stanovena na 10,22 jednotek EBC a přesně koresponduje s nadmořskou výškou i stupňovitostí piva. I v dalších parametrech je zahrnuta alchymie pitelnosti na základě matematických propočtů. V České republice je populární pivo hořké, proto byla nastavena hodnota hořkosti piva odpovídající dvojnásobku nadmořské výšky Paprsku, tedy 20,44 IBU. Dobrá hořkost musí být podpořena i plností – chlebnatostí piva, neboť u českého piva by měla být hořkost 10 x větší, chlebnatost je v pivu Paprsek 2,044 %.
Výpočet množství alkoholu v pivu Paprsek je již složitější. Zde je potřeba počítat s původní stupňovitostí, od které odečteme chlebnatost, pak vše vynásobíme barvou a vydělíme hořkostí piva, vyjde nám hodnota alkoholu 4,088 %. Správnost tohoto výpočtu je potvrzena i výškou kapličky na Paprsku.